Friday, February 29, 2008

SARCASTICAL BEHAVIOUR

Before aku membebel, aku just want to apologize to everybody sebab jarang lagi singgah ke sana sini semasa berada di alam maya ni. Well, it’s getting hard today. Mana-mana yang tau keadaan aku tuh….faham-fahamla ek. Rasa kurang selesa melakukan penjelajahan maya di tempat awam, ada saja mata memerhati. So, dengan rasa rendah hati aku nak memohon maaf sebab tak dapat lagi singgah di tempat anda. And, thanks sebab masih lagi sudi membaca coretan aku yang sengal ni.

Aku baru tau apa makna sarkastik. Satu istilah yang selama ini aku selalu dengar dan baca, tapi aku tak tahu apa maksudnya. Sarkastik merupakan satu kata adjektif (is it?), and aku ada mengetahui dari pembacaan tentang adanya orang di dunia yang bersikap sarkastik.

Bila aku belek kamus longman rumet aku, aku temukan mana sarkastik..atau sarcastic dalam bahasa asalnya.

Sarcastic – saying things that are the opposite of what you mean in order to make unkind joke or show that you are annoyed

Hahahaha… to be honest, aku bersikap sarkastik. Not really something yang mengejutkan. Tapi finally, I found the words to describe my behavior. Kadang-kadang aku rasa hairan sendiri mengapa aku bersikap sebegini. Well, dulu tak terlalu menonjol, but sekarang ni..everywhere and everytime I am sarcastic.

Bila kita terlalu sarkastik, pastinya hanya aura negatif yang sentiasa berada di sekelilingku. Bila kita sentiasa diselubungi kenegatifan, ia bagaikan memberikan satu impak yang tidak baik kepada diri malah memberikan impresi yang krang menyenangkan, terutama kepada diri aku sendiri

Mungkin ini merupakan salah satu keadaan yang mana aku merasakan aku ada keyakinan yang lebih berbanding biasa dan kekuatan semangat yang lebih. Keadaan di mana bila aku bersikap sarkastik, orang tidak memandang rendah pada diriku.

Ataupun mungkin sahaja aku sudah bosan dengan tempat dan orang-orang di sini. Save for few people (including my best friends), semakin lama aku merasakan kebosanan yang bertukar menjadi benci. Benci dengan the way they treat me. Benci dengan takdir yang menentukan aku terperangkap dalam keadaan ini. Bosan dan benci kerana tidak mempunyai peranan yang baik dalam drama ini. Benci kerana tidak merebut peluang yang ada dan memanfaatkannya dengan sebaik mungkin. Benci dan akhirnya menjadi bosan dan menjadi benci. Kedua-duanya bagaikan saling bertukar.

Aku menjadi sarkastik. Kerana aku sedar aku bukanlah senormal kehidupan mereka-mereka yang tertentu di sini yang hidup dalam keselambaan, kesempoian Kesarkastikan yang aku rasa perlu demi untuk melawan dua perasaan bosan dan benci dalam diriku ini. Mungkin sahaja aku sekarang boleh dikatakan sengal dan sarkastik!!!!

Aku harap selepas tamat sahaja aku menghabiskan pengajian di sini, aku dapat mengurangkan sikap aku yang sarkastik ini.

11 orang telah memberi komen yang sengal!:

:: cheezzy cheese :: said...

no worries.. some ppl need to be sarcastic.. me too sumetimes!

aremierulez said...

skali skale kita perlu bersifat sarcastic juga...

bosan menjadi seperti semua orang...mari jadi sarcastic beramai-ramai...

Anonymous said...

sarcasm?
kekadang terasa gak diri sendiri buat sarcasm..memang pedih gle kalo dikenangkan balik..

masa form 2, ada cakap sesuatu kat teacher english, masa orientation, dia xmampu nak respon..yang dia buat hanyalah merenung tajam, pastu pergi ke bilik guru..walhal sesi kelas dengan dia belum tamat lagi..

pjoe said...

sarkastik itu manis kalau tak lebih2
kadang sarkastik buat org lebih mengerti dgn apa yg kita nak sampaikan

senang cerita

kena balance

popmonkey said...

dont think u ve been sarcastic with me, ever.

actually sarcasm is a normal thing. if you've never been sarcastic, you must be from stepford.

Ajipp said...

bilanya nak tamat pengajian tu joey??

Hujan Malam said...

hehe..leh x terangkan ape sbnrnye sarkastic dlm ayat mudah?heheh

Hujan Malam said...

hehe..leh x terangkan ape sbnrnye sarkastic dlm ayat mudah?heheh

Anonymous said...

hmm.. the truth is sis pn tak suke dgn khidupan skrg. but what to do, we have to enjoy it. klu tak, kita akan tua sblm umur. hehe..

aria ayumi said...

adehhh. sarkastik. bunyik nye mcm sarkas le pulak. huhu. 1st time jumpa perkataan tu, so jakun sket.

agaknya joey ni split personality kot... erk... entahla... sbb kite pun kadang bleh kata sarkastik gaks. huhu

joey said...

kak yanz..hahaha..sarkastik juga ek akak ni

aremierulez..motif nak jadi sarkastik beramai-ramai??

wandai..sekali sekala tak apa :)

pjoe...setuju..setuju...aku tengah cuba nak balance...

bayau...yes i want to be the stepford...can ahhh??

ajipp...tak lama lagi dalam masa dua tiga bulan...napa skrg tak dapat gi your website???

cik ziana...sarkastik tuh maksudnya bercakap dalam sindiran :)

arasis...yes..enjoy your life

cik diya...split personality? maybe..tapi i still think it's just a one of my traits :)

 
Copyright Joey Yang Sengal!! 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .